Vůně Vánoc - Vanilka

7. října 2008 v 18:13 | Isabel |  Barvy a vůně Vánoc
Toto jemné koření ze Střední Ameriky přivezli do Evropy španělští dobyvatelé v šestnáctém století.
Staří Toltékové a Aztékové je používali jako vonnou přísadu do oblíbených nápojů z kakaových bobů a do čokoládových placek. Věřili přitom, že vanilka posiluje srdce, odstraňuje únavu, zahání strach a celkově dodává sílu a zdraví.
Vanilkové lusky, plody tropické orchideje, zrají tři roky, než se mohou sklidit zelené tobolky, které nemají skoro žádnou vůni ani chuť.


Aromatické látky se vytvářejí během fermentace, během níž vanilka také získá svoji typickou hnědočernou barvu.
Látku zvanou vanilín, která způsobuje tu úžasnou vůni, umíme vyrobit synteticky, ale znalci tvrdí, že nikdy nemůže nahradit přírodní materiál.
U těch nejlepších odrůd se prý vůně uchová až dvacet šest let.
Kvalitní vanilku poznáme podle typické, velmi intenzivní vůně a hlavně podle tuhosti lusku. Čerstvý lusk je totiž měkký a poddajný, ale časem a špatným skladováním tvrdne a ztrácí aroma.
Vanilku můžeme rozříznout a droboučká černá semínka použít do těsta nebo celý lusk naložit do cukru a nechat ho natáhnout vanilkovou vůní.



Pro originální vanilkový cukr dáme do mixéru jednu vanilku na dvě stě padesát gramů hrubého cukru, rozmixujeme, až lusk "zmizí" a v cukru budou malé černé kousky.
Takový cukr musíme dobře uzavřít, abychom neztratili vzniklé kouzelné aroma.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama