Vůně Vánoc - Skořice

7. října 2008 v 18:10 | Isabel |  Barvy a vůně Vánoc
Bez skořice se neobejde příprava horkých vánočních nápojů, jako jsou svařené víno či punč. Přidává se do nejrůznějších likérů celá nebo mletá a samozřejmě nechybí v řadě skvělých moučníků a drobného pečiva.


Její domovinou je ostrov v Indickém moři, kdysi známý jako Cejlon. Původním jménem se ostrov Taprobane - země skořice - zapsal do mnoha řeckých a římských lodních deníků jako skutečný ráj na zemi.
Sušená kůra skořice (Cinnamomum aromaticum) se získává ze stálezelených tropických stromů, příbuzných vavřínu, ze kterých se sbírá nejkvalitnější tenká kůra ze tříletých větviček. Pro skořici je charakteristický tvar stočených trubek.



Aromatické kůře byla připisována tajemná moc již několik tisíciletí před naším letopočtem ve starém Egyptě, Řecku a Římě. Olej, jejž obsahuje, působí totiž antibakteriálně, brání vzniku a růstu plísní a podporuje pravidelný pohyb střev.
Skořice propůjčuje sušenkám, pečeným jablkům nebo svařenému vínu nezaměnitelné aroma. Používá se při zavařování ovoce, v likérnictví, ale i v parfumerii a je součástí masitých pokrmů asijské, latinskoamerické, arabské, turecké a španělské kuchyně.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama