Vůně Vánoc - Hřebíček

7. října 2008 v 18:15 | Isabel |  Barvy a vůně Vánoc
Hřebíček je jedno z nejstarších koření. Má charakteristický tvar, který se postaral o jeho český název.

První záznamy o něm pocházejí z Číny ze třetího století před Kristem. Koření se získává sušením nerozvinutých poupat tropického stromu hřebíčkovce (Syzygium aromaticum), který dorůstá výšky až patnáct metrů a kterému se daří nejlépe v tropických přímořských oblastech s vlhkým klimatem.
Do vánočních perníčků a kořeněného cukroví používá každá kuchařka svoji osvědčenou směs koření.
Směs badyánu, anýzu, skořice, citrónové kůry, hřebíčku, nového koření a kardamomu je vhodná nejen do perníků a perníčků, ale i do čajového a vánočního pečiva.¨



Společně s badyánem a skořicí je hřebíček oblíbenou směsí koření do svařeného vína. Světová kuchyně jej využívá jako součást oblíbeného kari koření. Dokonce lze špetkou tohoto koření i zajímavě dochutit pokrmy asijské kuchyně ("čínu").
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama