Štědrovečerní krocan

6. října 2008 v 18:03 | Isabel |  Recepty
Krocan je ryzí Mexikánec a do Evropy se dostal teprve až v 16. století prostřednictvím jezuitů. Jistěže dobyvatel Jižní Ameriky Hernán Cortés v této zemi u Aztéků tuto nadmíru oblíbenou pochoutku dostal k ochutnání, ale název pro krocana, který používají Španělé - pavo - tam zůstal dodnes.

1 krocan 6 - 7 kg
500 g vepřové sekané
6 plátků slaniny na kostičky nakrájené
6 tenkých plátků slaniny
1/2 šálku uvařené šunky nakrájené na kostičky
3 najemno pokrájené stroučky česneku
1 cibule pokrájená na kostičky
1 větší kořen celeru na kostičky pokrájet
1/2 šálku oloupaných a nasekaných mandlí
4 jablka oloupaná a nakrájená na kostičky
1/2 šálku rozinek
1/2 šálku bílého vína
1/2 šálku majoránky
sůl
pepř
olej
Příprava
Krocana důkladně omyjeme z vnějšku i vnitřku a za použití kuchyňského papíru dobře usušíme, opepříme a osolíme.
V hlubší pánvi krátce orestujeme a poté přidáme česnek. Vložíme taktéž na kousky nakrájenou slaninu i sekanou a vše důkladně opečeme.
Následně přidáme šunku, nasekané mandle, rozinky, majoránku, jablka a celer.
Vše důkladně promícháme a necháme vařit při nižší teplotě tak dlouho až suroviny zcela pustí vodu.
Mexické hospodyňky přidávají navíc ještě nakrájené sušené švestky.
Do krocana napustíme po celé jeho ploše injekční jehlou bílé víno.
Krocana naplníme směsí z pánve, a zašijeme vlněným vláknem. Křídla pevně připevníme. Nakonec krocaní kůži dle chuti okořeníme a dokola obložíme plátky slaniny. Krocana vložíme do předehřáté trouby (175 °C) na plech hrudí nahoru. Předtím jej však ještě zabalíme do aluminiové fólie, kterou odstraníme krátce před koncem pečení. Krocana pečeme alespoň 5 hodin (na 1 kg/1hod.). Po odstranění fólie jej polijeme vypečenou šťávou a necháme ještě 10 - 15 minut péct do získání zlaté barvy.


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama