Francie

6. října 2008 v 8:37 | Isabel |  Vánoce ve světě
FRANCIE


Ve Francii se slaví Štědrý večer tradičně v rodinném duchu. Všichni se sejdou 24. prosince u večeře, kdy se podává le reveillon. Tento pokrm z ústřic, klobásek, vína, pečené šunky, salátů, ovoce a sladkostí je v tento den k mání i v restauracích a barech.

Na venkově se také připravuje na štědrovečerní večeři pečený krocan s kaštanovou nádivkou nebo lanýžovou pastou a kuřata se zeleninovým salátem, rajčaty a olivami. Francouzi si dopřávají také škeble, kaviár, lososa a obalovaná žabí stehýnka. Kromě toho se servíruje pečený kristův chléb ozdobený cukrovou pěnou, aby se podobal malému Ježíškovi. Podle starých zvyků se rozdává chudým. Francouzi popíjí k večeři víno nebo calvados. Nesmí chybět bohatá sýrová tabule.

V Alsaské oblasti se nejčastěji na svátečním stole objeví pečená husa a v Burgundsku pečený krocan s ořechy. V metropoli Paříži se jedí čerstvé ústřice.

Večer 24. prosince dávají děti své vyčištěné boty obvykle před domácí krb a čekají na bíle oděného Pere Noel (Otce Vánoc), který jim je naplní dárky. Zlobivé děti naopak "vytrestá" plácnutím nebo políčkem přes zadek Pere Fouettard. Někde se přivazují dárky dlouhými papírovými stuhami k větvím vánočního stromečku
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama